ČEMU POSESORNI POSTUPAK? O RAZLOGU POSESORNE ZAŠTITE DRŽAVINE - Vodinelić, Vladimir (Pravni zapisi, 2014)
U opticaju je pet teorija o razlogu posesorne zaštite državine, neke već vekovima, pojedine sa varijantama, neke u kombinaciji s drugima. O sedam pitanja trebalo bi da učesnici u raspravi budu saglasni kako bi rasprava bila racionalna. Od razmatranja pitanja o razlogu zaštite, a time i o održivosti teorija o razlogu, nisu pošteđeni ni oni koji drže da nema potrebe za postojanjem posesorne zaštite državine, a ni oni koji državinu smatraju pravom pa drže da se njena zaštićenost podrazumeva. Kad se primene merila koja autor sugeriše za ispitivanje teorija, proizlazi da se svaka teorija zasniva na razlogu koji predstavlja društevnu vrednost; da svaka može svojim razlogom da objasni posesornu zaštitu u većinskom slučaju smetanja državine kada posesorna zaštita koristi stvarnom imoacu prava, neobaveznom da trpi smtanje; da nijedna ne može da opravda to što u manjini slučajeva posesornu zaštitu uživa držalac neovlašćen da to bude ili neovlašćen da vrši smetanje; da nijedna teorija ne  odgovara svakom modelu posesorne zaštite; da razlog nijedne teorije nije nešto specifično samo za posesornu zaštitu. Postavlja teoriju zatečene pojavne slike prava i obaveza. U poređenju sa ostalim teorijama pokazuje se da je i razlog koji ona navodi jedna društvena vrednost, da je i ona u stanju da objasni postojanje posesorne zaštite u većinskom slučaju smetanja, ali i da, za razliku od ostalih teorija, opravda njeno postojanje u manjinskoj slučaju smetanja, da odgovara modelu i režimu relativizovane posesorne zaštite u Srbiji, i da je njen razlog specifičan za posesornu zaštitu. Na kraju, autor predočava mesto i ulogu razloga posesorne zaštite u postupku zakonodavnog uređivanja zaštite državine.Ključne reči: teorije o razlogu (osnovu, cilju, funkciji) posesorne zaštite državine, uslovi za racionalnu raspravu, merila za ispitivanje teorija, mesto i uloga razloga posesorne zaštite u zakonodavnom uređenju zaštite državine.