Pravo na porođaj kod kuće - izbor, a ne slučajnost i neke pravne posledice - Jerinic, Jelena; Simić, Jelena (Pravni zapisi, 2014)
Dok su se nekada žene isključivo porađale kod kuće, danas, najveći broj žena porađa se u porodilištima. Mesto gde će se žena poroditi, odnosno beba roditi, privatna je stvar, intimna odluka žene o kojoj ona odlučuje na osnovu svojih potreba, informisanosti ili želje, a ponekad i usled spleta okolnosti koje ona čak i ne bira. Za porođaj žene često je potrebna pomoć stručnog medicinskog radnika ali nisu nužno neophodni bolnički uslovi smeštaja. Autorke postavljaju pitanje kada je to odnos prema porođaju doživeo metamorfozu te od normalnog procesa prerastao u kontrolisanu bolničku proceduru, a mesto porođaja promenjeno, pa je umesto kuće to postala bolnica? Ima li žena pravo izbora mesta porođaja, postoji li diskriminacija prilikom registracije rođenja i jesu li bebe rođene kod kuće i njihovi roditelji u Srbiji diskriminisani, samo su neka od pitanja na koja će ovaj rad pokušati da odgovori. Rad ima dve celine. U prvom delu bavi se stavovima Evropskog suda za ljudska prava kada je u pitanju pravo žene na izbor mesta porođaja kao i pravnim okvirom koji uređuje položaj babice kao zdravstvene radnice koja asistira kod porođaja žene u kućnim uslovima. U drugom delu, analizira se pravni okvir i ostvarivanje prava na registraciju rođenja van zdravstvene ustanove, sa posebnim osvrtom na postupanje matičnih službi u ovim slučajevima.