FARMACEUTSKI PATENTI: OPŠTE KARAKTERISTIKE I AKTUELNA PITANJA U MEĐUNARODNOPRAVNOM KONTEKSTU - Lasić, Ines (Pravni zapisi, 2014)
Farmaceutski patenti su posebna vrsta patenata, zbog načina i vremena potrebnog za njihovo patentiranje, kao i zbog njihovog uticaja na ljudska prava. Ovaj rad ima za cilj da čitaoce upozna sa opštim i jedinstvenim karakteristikama farmaceutskih patenata, kako bi se zatim upustio u diskusiju o aktuelnim ljudskopravnim aspektima u pogledu ovih patenata. Prvi deo rada uvodi čitaoca u materiju patentnog prava, dok se drugi bavi pitanjima odnosa farmaceutskih patenata i prava na zdravlje i pristup osnovnim lekovima.Rad kombinuje tradicionalni pravni metod tumačenja sa sociološkim i ljudskopravnim pristupom. Takođe, treba naglasiti da se temi pristupa isključivo iz međunarodnopravog ugla, tako da će nacionalni i regionalni instrumenti i praksa biti uzimani u obzir samo kada mogu da posluže kao primer dobre prakse ili referenca. Na kraju, problematika će biti predstavljena iz perspektive nerazvijenih zemalja te problemi sa kojima se suočavaju određene grupe ljudi u razvijenim zemljama neće biti pokrivene.