GLOBALIZACIJA - „ZLATNO DOBA“ ILI „SUMRAK“ PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE - Damnjanović, Katarina (Pravni zapisi, 2013)
U ovom članku autor se bavi uticajem procesa globalizacije svetske privrede na postojeći sistem zaštite prava intelektualne svojine. Nakon ukazivanja na osnovne posledice ovog fenomena na domen prava intelektualne svojine, autor ukazuje na činjenicu da su ova prava poslednjih decenija doživela pravi procvat te da mnogi smatraju da je reč o njihovom „zlatnom dobu“. Istovremeno u članku je ukazano i na negativne posledice globalizacije i analizom novih pojavnih oblika zloupotrebe ovih prava u domenu patenata i autorskog prava, učinjen je pokušaj da se ukaže na osnovne slabosti postojećeg sistema zaštite i predstave moguća rešenja koja nameće ubrzani razvoj novih tehnologija.