PRAVO NA SEKSUALNO I REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE LGBTIQ OSOBA I IZAZOVI BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTE OPLODNJE - Simić, Jelena (Pravni zapisi, 2022)
Masovnost primene postupka biomedicinski potpomognute oplodnje(BMPO) i njegova ekspanzija na globalnom nivou doneli su brojne izazove na individualnomi društvenom planu, a sam cilj reproduktivnih tehnologija izašao je izokvira lečenja neplodnosti. Za LGBTIQ osobe upotreba BMPO-a na prvom mestupitanje je reproduktivne pravde koja treba da pruži svima, bez razlike, ekonomsku,društvenu i političku moć i resurse da donose zdrave odluke o svojim telima,seksualnosti i reprodukciji za sebe, svoje porodice i svoju zajednicu. Realnost je međutimtakva da pristup BMPO-u uživa malobrojna privilegovana grupa, a mnogimedicinski neplodni ne traže BMPO zbog visokih troškova takvog lečenja. Zbogtoga razvoj BMPO-a sve više postaje tema preispitivanja i kontroverzi, a sve manjedostignuće koje pomaže životu i zdravlju. Autorka će u ovom radu razmatrati pitanjakada i zašto je pristup BMPO-u postao pitanje prava LGBTIQ osoba, kao ida li pristup BMPO-u zaista može biti ravnopravan za sve imajući u vidu početnikoncept dopuštenosti tehnika BMPO-a u pravu? Autorka će se na kraju osvrnutii na rešenja domaćeg zakonodavca i zaključiti rad pozivom za izmenu zakonskogrešenja koje zabranjuje upotrebu BMPO-a za LGBTIQ pojedince i parove u Srbiji.
Keywords: biomedicinski potpomognuta oplodnja (BMPO); porodica; roditeljstvo; savremeno društvo; LGBTIQ osobe; seksualno i reproduktivno zdravlje i prava