USTAVNA OBAVEZA ISTOVETNOG PORESKOG TRETMANA BRAKA, VANBRAČNE ZAJEDNICE I ISTOPOLNIH ZAJEDNICA U REPUBLICI SRBIJI - Kostić, Svetislav V. (Pravni zapisi, 2022)
U ovom radu autor usmerava svoju pažnju na načelno pitanje poreskogtretmana istopolnih zajednica u poređenju sa tretmanom koji je predviđen za heteroseksualnebračne i vanbračne zajednice u srpskom pravu. Različit tretman određenihdruštvenih pojava može predstavljati zabranjeni oblik diskriminacije samopod uslovom da pokažemo da su posmatrane pojave uporedive, i to upravo izperspektive objekta zaštite koji je predviđen zabranom diskriminacije. Problem sakojim se suočavamo jeste da se naše razumevanje određenih pojava menjalo krozvreme, za šta je najbolji primer činjenica da bi i Aristotel, tvorac koncepta diskriminacije,imao problem da razume tvrdnju da su svi ljudi jednaki u svojim pravimai obavezama pred zakonom. Autor polazi od premise da poreski tretman istopolnihzajednica treba posmatrati kroz vizuru načela jednakosti u poreskom pravu, koje jesadržano u čl. 91. st. 2. Ustava Srbije kojim se nalaže da je obaveza plaćanja porezai drugih dažbina opšta i da se zasniva na ekonomskoj moći obveznika. Stoga uslučaju da istopolna zajednica sadrži iste one aspekte koji utiču na ekonomsku moćobveznika, aspekte koji postoje u slučaju heteroseksualnog braka i vanbračne zajednice,Ustav Srbije nam nalaže da joj obezbedimo istovetan poreski tretman koji jeposledica života u heteroseksualnoj zajednici. Na ovaj način autor otvara prostor iza kritički osvrt na poreske norme Nacrta zakona o istopolnim zajednicma iz 2021.godine, odnosno za predlaganje rešenja koja bi omogućila lakše, a pre svega održivije,postizanje osnovnog cilja kome se teži, a to je svakako otklanjanje diskriminacijeistopolnih zajednica u srpskom pravnom sistemu.
Keywords: istopolna partnerstva; diskriminacija; brak; oporezivanje; Ustav