PERSPEKTIVE RODITELJSTVA ISTOPOLNIH PARTNERA U SRBIJI: IZMEĐU POTREBA I MOGUĆNOSTI - Vlašković, Veljko; Arsić, Jelena - (Pravni zapisi, 2022)
U kontekstu aktuelnih težnji da se u Srbiji izradi i usvoji zakon kojimbi se istopolne zajednice konačno regulisale, posebno važno pitanje tiče se dejstvazasnivanja istopolne zajednice na pravni položaj deteta u takvoj zajednici. Nedavnoobjavljen tekst Nacrta zakona o istopolnim zajednicama nesumnjivo otvara prostorza razmatranje pojedinih rešenja kojima se uređuju prava i obaveze istopolnog partneraroditelja deteta, što je od neposrednog značaja i za ostvarivanje prava detetau sferi porodičnih odnosa. Polazeći od odredaba sadržanih u ovom tekstu, autori uradu nastoje da sagledaju pravne mogućnosti, kao i ograničenja koja se javljaju povodomregulisanja roditeljskih dužnosti i prava deteta u pogledu istopolnih zajednicau Srbiji. U tim nastojanjima, autori polaze od relevantnog pravnog okvira kojimse uređuju porodični odnosi, te u tom smislu ukazuju i na neka moguća rešenja.
Keywords: istopolna zajednica; istopolni partner; roditeljstvo; dete; najbolji interes deteta