KOLIZIONOPRAVNI ASPEKTI ISTOPOLNOG REGISTROVANOG PARTNERSTVA ZAKLJUČENOG U INOSTRANSTVU: NEKOLIKO NAPOMENA IZ UGLA DOMAĆEG MEĐUNARODNOG PRIVATNOG PRAVA - Pavlović, Mina (Pravni zapisi, 2022)
Registrovano partnerstvo nije regulisano u srpskom pravnom sistemu, nitipostoje specijalne kolizione norme za ovaj institut u Zakonu o rešavanju sukobazakona sa propisima drugih zemalja (ZRSZ). Otuda se postavlja pitanje kolizionopravnogtretmana inostranog registrovanog partnerstva u srpskom MPP-u. U ciljupronalaska adekvatne kolizione norme radi određivanja merodavnog prava za raskid,lična i imovinska dejstva ovakvog odnosa, autorka ispituje da li je to mogućeučiniti kvalifikacijom ili je pak potrebno izgraditi nove kolizione norme u skladu sačlanom 2. ZRSZ-a koji uređuje popunjavanje pravnih praznina. Autorka ukazujei na određene kolizionopravne aspekte istopolne zajednice (registrovanog partnerstva)u slučajevima sa elementom inostranosti, ukoliko se ona ozakoni u srpskompravnom sistemu.
Keywords: istopolne zajednice života; registrovano partnerstvo; međunarodna nadležnost; istopolna zajednica; kvalifikacija; koliziona norma; popunjavanje pravnih praznina,; član 2. ZRSZ-a; Predlog nacrta zakona o istopolnim zajednicama