Problem imuniteta: slučaj sudanskog predsednika Al Bašira - Petrović, Sonja (Pravni zapisi, 2013)
Od postanka politički organizovanog društva dominira pitanje odgovornosti lica koja su izvršila zločine. Najveći problemi nastaju kada su zločini posledica rasprostranjene prakse i politike neke vlade. Autorka će u članku pokšati da da odgovor na dva ključna pitanja u vezi sa problemom imuniteta predsednika države i granicama obavezanosti  država nečlanica Rimskog statuta. Stoga, prvo pitanje koje će biti obrađeno je:  da li je Međunarodni krivični sud ovlašćen da ukine imunitet sudanskom predsedniku? A potom će se u članaku analizirati kako bi trebalo da postupi država potpisnica Rimskog statuta, ako se na njenoj teritoriji nađe predsednik države koja nije ratifikovala pomenuti statut, a Međunarodni krivični sud je izdao nalog za njegovo hapšenje