NATURE OF CUSTOMARY INTERNATIONAL LAW: ALL WE NEED IS PRACTICE - Hrnjaz, Miloš (Pravni zapisi, 2021)
Osnovni cilj ovog rada je da kritički preispita dominantnu „dodavajuću“ teoriju o nastanku međunarodnog običajnog prava koristeći koncept diskurzivne normativne prakse i rad Džeralda Posteme. Moj osnovni zaključak je da upotreba ovog koncepta pruža bolje objašnjenje procesa nastanka međunarodnog običajnog prava od „dodavajuće“ teorije koja se sastoji od dva elementa – prakse i opinio juris-a. S druge strane, i Postemina teorija ima određene slabosti na koje u ovom radu pokušavam da ukažem i čiji značaj pokušavam da umanjim.
Keywords: međunarodno pravo; međunarodno običajno pravo; Međunarodni sud pravde; izvori međunarodnog prava; diskurzivna normativna praksa