CONSTITUTIONAL DESIGN AND DESTINY OF THE STATES: THE WEIMAR CONSTITUTION AND THE ST VITUS DAY CONSTITUTION IN COMPARATIVE PERSPECTIVE - Popović, Dragoljub (Pravni zapisi, 2021)
Vajmarski ustav iz 1919. i Vidovdanski ustav iz 1921. bili su prilično različiti u mnogim aspektima. Njihovo poređenje je, međutim, od interesa ne samo zato što pokazuje neke uticaje starijeg ustava na mlađi, već i zbog činjenice da prikazuje liniju razvoja dve zemlje – Nemačke i Jugoslavije. Ako se posmatra sa stanovišta parlamentarne vlade, teritorijalne organizacije dve države i nekih drugih karakteristika, analiza odgovarajućih ustavnih dešavanja dovodi do nekoliko zaključaka. Dva ustava su imala početne nedostatke, ali oni nisu pripadali istoj oblasti ustavnog prava. U Nemačkoj su se ticali horizontalne podele vlasti, dok su se u Jugoslaviji odnosili na vertikalnu podelu vlasti. Oba ispitana ustava završila su u diktaturi. U obe zemlje tokom istorije bilo je pokušaja ispravke početnih nedostataka ili konstruktivnih grešaka u dva ustava. U Nemačkoj su takvi pokušaji bili uspešni, dok to nije bio slučaj u Jugoslaviji. Nemačka je zato uspela da postane liberalna demokratija koja dobro funkcioniše, dok je Jugoslavija nestala kao država.
Keywords: Ustav; Vajmar; Vidovdan; Nemačka; Jugoslavija; poređenje; razvoj