INSTITUCIONALNI OKVIR KOLEKTIVNE ZAŠTITE POTROŠAČA U REPUBLICI SRBIJI: STANJE I PERSPEKTIVE - Popovic, Jovana (Pravni zapisi, 2021)
U radu je prikazan sistem zaštite kolektivnih interesa potrošača u Republici Srbiji i perspektive razvoja tog sistema oslanjajući se na pojedine rezultate istraživanja sprovedenog u okviru naučnog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, kao i na pojedina uporednopravna rešenja. Važećim Zakonom o zaštiti potrošača je uveden upravni postupak za kolektivnu zaštitu potrošača, a argumenti za ovu promenu bile su efikasnost i ekonomičnost koje su isticane kao prednosti upravnog postupka. U praksi se upravnopravna zaštita pokazala kao delotvornija od sudske, ali nije postignut u potpunosti efekat odvraćanja trgovaca od postupaka kojima se krše prava potrošača. U tom smislu postojeći sistem se može unaprediti modifikacijom upravnih mera zaštite kolektivnog interesa potrošača i uvođenjem pojedinih oblika alternativnog rešavanja sporova u srpsko potrošačko zakonodavstvo. Izložene su i novine koje donosi Direktiva o reprezentativnim tužbama čije je usvajanje izvesno u narednom periodu.
Keywords: potrošač; zaštita kolektivnih interesa potrošača; upravni postupak; oblici alternativnog rešavanja sporova