PREDUGOVORNA OBAVEZA PRIJAVE OKOLNOSTI ZNAČAJNIH ZA OCENU RIZIKA - Ivancevic, Katarina B (Pravni zapisi, 2021)
U ovom radu razmatramo pitanja vezana za predugovornu obavezu ugovarača osiguranja da prijavi osiguravaču okolnosti značajne za ocenu rizika. Cilj rada je da se uporede odredbe ZOO-a, predlozi za izmene u srpskom pravu iz Prednacrta Građanskog zakonika Republike Srbije sa rešenjima iz uporednog prava i odredbama Načela evropskog ugovornog prava osiguranja (PEICL). Analiza je pokazala da je potrebno osavremeniti rešenja iz ZOO-a i da su izmene koje su predložene, u pogledu posebnih pravila u vezi sa obavezom prijave okolnosti značajnih za ocenu rizika osiguravaču, dobrim delom usklađena sa savremenim rešenjima iz uporednog prava i odredbama PEICL-a. Autor ukazuje da se predložena rešenja mogu dopuniti i poboljšati.
Keywords: prijava okolnosti; rizik; predugovorna obaveza; osiguranje; kršenje obaveze prijave; sankcije