Načelo oportuniteta u radu Zaštitnika građana - Janković, Saša (Pravni zapisi, 2013)
Rad se bavi primenom načela oportuniteta u radu Zaštitnika građana (ombudsmana) Republike Srbije. Jezičkom i ciljnom analizom zakonskih odredbi, uporednim primerima i upućivanjem na praksu Zaštitnika građana, autor pokazuje da načelo oportuniteta u potpunosti opredeljuje pokretanje postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti organa javne vlasti, iako to procesne odredbe organskog zakona izričito ne govore. Rad objašnjava i stvarne razloge za primenu tog načela u radu ombudsmana i nudi unapređenja zakonskog teksta. Ključne reči: Zaštitnik građana, ombudsman, načelo oportuniteta, postupak.