Otto von Gierke (1841–1921) – Leben und Werk eines großen deutschen Juristen - Martinek, Michael (Pravni zapisi, 2013)
U ovom radu se podseća na život i rad Otoa Fridriha fon Girkea, koji je rođen 1841. godine u Štetinu (Pruska) a preminuo 1921. godine u Berlinu, koji je bio univerzalno priznat kao jedan od vodećih predstavnika nemačke škole istorijske jurisprudencije, nasuprot romanističkim pravnim teoretičarima 19. veka u vezi sa radom Savinjija. U toku karijere pravnog teoretičara i profesora prava, fon Girke se preselio iz Vroclava (1871–1884) u Hajdelberg (1884–1887) i konačno u Berlin (1887–1921). Njegov izvanredan značaj počiva na njegovim izuzetnim postignućima u pravnom istraživanju i teoriji u brojnim oblastima, kao i u samom obimu njegovih publikacija. U ovom članku dati su biografski podaci i činjenice u vezi sa fon Girkeom. Nakon toga, u članku se prikazuje i objašnjava verovatno najveće fon Girkeovo dostignuće i uspeh, njegova „organska teorija“, prema kojoj idealna i poželjna organizacija države treba da se sastoji od mreže udruženja koja međusobno sarađuju i podređenih grupa. U svojim obimnim delima fon Girke je posebno istakao dobrovoljnost osnivanja udruženja. Njegovo zalaganje za zasnivanje društvenog i ekonomskog života i proteka na grupama pojedinaca doprinelo je uspostavljanju teorijskih osnova decentralizovanih političko-upravnih sistema. Naredna poglavlja su posvećena kratkim opisima njegovih drugih najvažnijih dela, na primer, njegovom doprinosu Nemačkom udruženju pravnika u vezi sa pitanjem pravničkog obrazovanja. Čuveni su njegovi radovi o prvom nacrtu Nemačkog građanskog zakonika, donetog 1888. godine. Fon Girke je zaista bio jedan od najoštrijih kritičara „individualističkog“ i „romanskog“ prvog nacrta zakonika. Njegova zapažanja i beleške doveli su do značajnih poboljšanja u kasnijem zakonodavnom postupku pre nego što je konačna verzija stupila na snagu 1900. godine. Posebna pažnja je posvećena fon Girkeovim poznatim radovima o Johanesu Altusijusu, nemačkom pravnom filozofu sa kraja 16. i početka 17. veka koji je bio predstavnik prirodne teorije prava i koji se takođe može smatrati intelektualnim ocem modernog federalizma. Važni radovi o pravu udruženja (Genossenschaftsrecht) i o nemačkom privatnom pravu (DeutschesPrivatrecht) bili su široko priznati i imali su veliki uticaj kako u Nemačkoj tako i van njenih granica. Teorijski doprinosi fon Girkea su odista briljantni i značajni. Mnoga njegova dela mogu se danas izučavati sa istim divljenjem kao i u vreme kada je on živeo, pre gotovo jednog veka. Sve do danas, fon Girke je jedan od najuticajnijih germanista i socio-ekonomista Nemačke. Upravo on je ukazao na društvenu odgovornost pravnika. On je takođe ukazao na to da je osnovni sistem vrednosti neophodan osnov pravnog sistema jedne države. U ovom članku autor vas poziva da čitate prosvetljujuća dela fon Girkea. Ključne reči: germanistička škola, organska teorija, učenje o pravnim licima, nastanak BGB-a, socijalna teorija, Deutscher Juristentag, pandektno pravo, Johannes Althusius, istorija privatnog prava.