Karakteristike pojmova , Trgovac’’ i , Trgovinski ugovor’’u odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o obligacionim odnosima Republike Makedonije - Čavdar, Kimo K (Pravni zapisi, 2013)
Svrha ovog rada je da se prikaže kako je odredbama Zakona o trgovačkim društvima u Republici Makedoniji regulisan pojam , trgovac“ i kako se taj pojam odražava na odredbe Zakona o obligacionim odnosima kojima je regulisan trgovinski ugovor, bez pretenzija da se uđe u dublja teorijska razmatranja koja se odnose na to zbog čega je prihvaćen takav pristup kod regulisanja tih pojmova. Posebno se u radu ukazuje na unifikaciju opšteg obligacionog prava i prava kojim se regulišu trgovinski ugovori u Republici Makedoniji, kao odraz tendencija koje su u nauci obligacionog prava poznate pod nazivom , komercijalizacija građanskog prava“, čime se zadovoljavaju potrebe regulative trgovačkog poslovanja i problematike koja se pojavljuje prilikom sklapanja ostalih obligacionih ugovora. Pri tome, ukazuje se na to da opšta učenja o obligacijama i institutima koja važe u obligacionom pravu i koja su regulisana Zakonom o obligacionim odnosima, važe i kod odnosa koji nastaju u trgovinskom poslovanju, tako da nije potrebno donositi poseban trgovački zakonik kojim bi bili regulisani trgovačka društva i trgovinski ugovori. U zaključku se konstatuje da je Zakon o obligacionim odnosima u Republici Makedoniji na savremeni način uredio pitanja koja su predmet obrade u ovom radu. Ključne reči: trgovac, trgovinski ugovor, komercijalizacija građanskog prava, kaznena (zatezna) kamata, referentna stopa, izvori obligacionog prava, imenovani ugovori, trgovačka društva.