REIMAGINING DIRECT DEMOCRACY AS AN INTERSECTION OF DIFFERENT FORMS OF REPRESENTATION - Miloš, Matija (Pravni zapisi, 2020)
Izravna se demokracija, kao iznimni instrument suvremenih ustavnih demokracija, obično smatra odvojenom od one predstavničke. U ovom radu istražujem taj dobro utabani jaz, pitajući se kako se odnosi prema našem razumijevanju središnjeg subjekta izravne demokracije, narodu. Pokazujem kako teoretiziranje što za svoje polazište uzima dihotomiju između „odsutnosti“ i „prisutnosti“, a koja je vezana za odvojenost predstavljanja i oblika neposredne demokracije, ima vezu s poistovjećivanjem biračkog tijela i naroda. Nadalje, pokazujem kako je ovaj pristup nesposoban prikazati načine na koje predstavljanje naroda nastaje i biva instrumentalizirano u sklopu neposredne demokracije. U ovom radu dokazujem da je tom fenomenu moguće pristupiti ukoliko se neposredna demokracija promatra kao zapletena s predstavljanjem „naroda“, i to argumentima, procesima i konstruktima.