Ugovor o doživotnom izdržavanju i prava naslednika: u raskoraku između zakona i prakse - Arsić, Jelena; Stanivuk, Bojan (Pravni zapisi, 2019)
Ugovor o doživotnom izdržavanju je jedan od najčešćih ugovora u našem naslednom pravu, regulisan odredbama Zakona o nasleđivanju. Iako ne predstavlja osnov pozivanja na nasleđe, ovaj ugovor proizvodi važna naslednopravna dejstva. Postojanje punovažnog ugovora o doživotnom izdržavanju utiče na smanjenje vrednosti zaostavštine primaoca izdržavanja dejstvom pravila da se momentom njegove smrti sva imovina, koja je predmet ugovora, izdvaja iz zaostavštine, postaje svojina davaoca izdržavanja i iz nje se ne mogu namiriti čak ni nužni naslednici primaoca izdržavanja. Zbog tih dejstava u našoj praksi naslednici neretko osporavaju ovaj ugovor, budući da se njime dovode u pitanje njihova nasledna očekivanja. S tim u vezi, Zakon o nasleđivanju prepoznaje pravo naslednika da u određenim slučajevima zahtevaju poništaj ugovora o doživotnom izdržavanju, ali ne sadrži odredbe kojima se posebno reguliše pravo naslednika na raskid ugovora o doživotnom izdržavanju. Nedostatak takvih zakonskih rešenja u praksi dovodi do brojnih nedoumica i rezultira različitim stavovima sudova povodom raskida ugovora o doživotnom izdržavanju na zahtev naslednika. Ključne reči: doživotno izdržavanje, ugovor, raskid ugovora, nasleđivanje, prava naslednika.