Gradske opštine u Republici Srbiji - Pešović, Marija (Pravni zapisi, 2019)
Predmet ovog rada su gradske opštine, jedan od oblika lokalne vlasti na najnižem nivou u gradovima. Proces urbanizacije, proširenje gradova i nastajanje novih, stvara potrebu za unutrašnjom decentralizacijom. Do decentralizacije dolazi kada nastane potreba i proceni se da će neki drugi, niži nivo vlasti efikasnije obavljati određene poslove. Zbog velikog broja stanovnika i sve veće teritorije, veliki gradovi se često organizuju dvostepeno. Gradske opštine su rezultat decentralizacije i predstavljaju deo teritorijalne organizacije gradova. Iako nisu jedinice lokalne samouprave, imaju svoju upravu i poslove koje im je delegirala gradska vlast iz sopstvene nadležnosti. Uređenje gradskih opština, njihovi poslovi i način finansiranja, kao i osvrt na uporedna rešenja u regionu, glavna su pitanja koja se razmatraju u ovom radu. Ključne reči: gradske opštine, lokalna samouprava, grad, decentralizacija, teritorijalne jedinice, jedinice lokalne samouprave.