KRIVIČNO DELO PREVARE U UPOREDNOM ZAKONODAVSTVU - Slavković, Vukan R (Pravni zapisi, 2019)
U radu je izvršeno istraživanje normi u sferi odgovornosti za krivično delo prevare i uporedna analiza analognih odredbi više zemalja. Autor razmatra teorijska shvatanja i propise koji regulišu dato krivično delo u zakonodavstvu Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke, Španije i Holandije. Sprovedeno proučavanje ukazuje da se značajna pažnja pridaje načinu izvršenja krivičnog dela, zbog čega je angloameričko pravo usmereno na analizu više pravnih pojmova koji karakterišu prevaru. U tom smislu, pored pozitivnog zakonodavstva, analiziran je termin prevare sa krivičnopravnog i građanskopravnog aspekta, kao i arhivska građa u kojoj se po prvi put pominje pojam „lažno predstavljanje“. Druga analizirana zakonodavsva veći značaj pridaju okolnostima pod kojima je krivično delo izvršeno, usled čega se uzima u obzir socijalni položaj, uzrast i zdravstveno stanje oštećenog, kao i karakteristike imovine koja je predmet izvršenja krivičnog dela. Dok je Velika Britanija opštem pojmu prevare posvetila poseban zakon, države evrokontinentalnog pravnog sistema prevaru regulišu u okviru krivičnog zakona, koji pored osnovnog pojma predviđa i posebne vrste prevare kao zasebna krivična dela. Ključne reči: prevara, obmana, zloupotreba poverenja, imovina, krivično delo