ZBORNICI FETVI NA OSMANSKOM JEZIKU: OPŠTI PREGLED - Kolaj Ristanović, Irena D. (Pravni zapisi, 2018)
Apstrakt: Pravna rešenja, kao odgovori na pitanja u okviru šerijatskog zakona, data usmeno ili pismeno, nazvana fetvama, imala su svoj razvojni put još od vremena proroka Muhameda. Fetva kao sredstvo kojim se islam prilagođavao civilizacijskim promenama održala se do danas, te se kao takva koristi u rešavanju svakodnevnih problema vernika. Ovim radom, autor je nastojao, da predstavi razvojni put i ulogu fetve u islamskom društvu, osvrnuvši se na osnovne pojmove verskog zakona-šerijata i očuvanja fetvi na osmanskom jeziku kao pokretnog kulturnog nasleđa. Ključne reči: fetva, šerijat, osmanski, zbornik.