PRAVNO REGULISANJE DRŽAVNE POMOĆI U REPUBLICI SRBIJI - Maksimovic Sekulic, Nina (Pravni zapisi, 2018)
Od osnivanja Evropske unije veliki značaj se pridaje oblasti državne pomoći, pre svega zbog negativnog uticaja državnog protekcionizma na evropski ekonomski prostor i slobodu trgovine. Shodno tome, u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koje EU zaključuje sa potencijalnim kandidatima za članstvo, državna pomoć je jedna od najuređenijih oblasti. Obaveze Republike Srbije u oblasti državne pomoći definisane su članom 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema Prelaznom sporazumu, bilo je neophodno uspostaviti transparentni sistem kontrole, sa osnovnim ciljem da se dodelom državne pomoći ne narušava konkurencija na tržištu i minimalizuju mogućnosti da se pojedini akteri na tržištu dovode u privilegovan položaj. Cilj ovog rada je da se metodom analize predstavi normativno regulisanje državne pomoći i način njene kontrole u pravnom sistemu Republike Srbije, posebno u odnosu na javna preduzeća. Ključne reči: državna pomoć, kontrola državne pomoći, javna preduzeća, Evropska unija, Republika Srbija.