O ZAVEŠTAVANJU U SRPSKOM SREDNJOVEKOVNOM PRAVU - Matović, Tamara M. (Pravni zapisi, 2017)
Veza između srpskog srednjovekovnog i vizantijskog prava je višestruka i dobro poznata. Izrazi zaveštavanja u vizantijskom pravu, formalnopravno primljeni iz rimskog prava, dalje menjani kroz pojedinačne intervencije vizantijskih careva, ali i značajnim delom pravno neregulisani, odnosno, oblikovani na nivou običaja, dalje su u kontaktu dve civilizacije vršili uticaj na oblik i prirodu tog pravnog posla među starim Srbima. Sličnost pravnih instituta je vidljiva ne samo pri pregledu zakonskih propisa kompiliranih u Zakonopravilu Svetog Save i odredaba uvrštenih u pravne spomenike Dušanovog zakonodavstva, već i pri upoređenju diplomatičkih formulara različitih dokumenata nastalih u kancelarijama dve srednjovekovne države. Međutim, svest o raskoraku između propisa i pravne prakse, kako u Vizantiji, tako i u srednjovekovnoj Srbiji, i izostanak sačuvanih testamenata, budi sumnju u aktuelnost propisanih pravnih instituta, i otvara mogućnost za dalju naučnu analizu tih pitanja.