ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI SA OSVRTOM NA NOVO ZAKONODAVSTVO EVROPSKE UNIJE U OVOJ OBLASTI - Đukić, Dejan (Pravni zapisi, 2017)
U sklopu brojnih afera i kršenja privatnosti brojnih globalnih korisnika, pitanje zaštite privatnosti sve više dobija na značaju. Saglasno tome, pristupili smo analizi aktuelnosti u vezi ovog pitanja. Autor najpre u ovom radu daje određene osnovne premise u pogledu ovih prava, potom analizira mehanizme njihove zaštite, da bi se na kraju zadržao na novom evropskom zakonodavstvu. Naime, Opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) donosi brojne novine u ovoj oblasti. Kako domašaj ove Uredbe prevazilazi obim ovog rada, autor se u analizi zadržao na pitanjima koja su zauzela najveću pažnju struke, ali i subjekata koji će neposredno primenjivati ovaj propis. Kao jedno od pitanja koje se posebno izdvaja jeste pravo na brisanje (Right to be forgotten), koje uz poboljšanje efikasnosti zaštite ličnih podataka preti da ozbiljno promeni Internet kakav znamo, a prema nekim mišljenjima i da ugrozi slobodu izražavanja.