Prekršajno sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola u Republici Hrvatskoj - Juras, Damir; Barešić, Sandra; Potkonjak, Nedjeljko (Pravni zapisi, 2017)
U radu se razmatraju zakonodavstvo, slučajevi iz sudske prakse te statistički podaci o prometnim prekršajima i sankcioniranju vozača za prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola. Zaključak autora je da je vožnja pod utjecajem alkohola izuzetno opasna za samog vozača, ali i za druge sudionike u prometu, te je zakonsku regulativu i sudsku praksu u izricanju kazni i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, cijeneći opću i posebnu svrhu prekršajnopravnih sankcija, potrebno ujednačiti i postrožiti. Ključne riječi: prekršajnopravne sankcije, prometni prekršaji, vožnja pod utjecajem alkohola, zabrana upravljanja motornim vozilom, zaštitna mjera.