PRAVA ZAPOSLENIH NA KRUZERIMA – NORMATIVA I ISKUSTVA - Reljanović, Mario (Pravni zapisi, 2017)
Rad na brodovima spada u specifične poslove, budući da se radni proces odvija u istoj sredini u kojoj zaposleni provodi i svoje slobodno vreme – dakle, zaposlenom je potrebno obezbediti uslove rada ali i uslove života na brodu, u smislu zadovoljenja svih osnovnih potreba. Iako je takozvana industrija kruzera u ekspanziji u svetu već nekoliko decenija, ne postoje efikasni mehanizmi koji će zaposlenima na kruzerima omogućiti poštovanje osnovnih radnih prava i kvalitetnije uslove rada i života. Među pravima koja se konstatno krše su najvažnija ona koja se tiču dužine radnog vremena, odmora, zarade. Međutim i neka druga prava su značajno umanjena ili ugrožena, kao pravo na dostojanstvo na radu, zaštita od diskriminacije, zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja, nemogućnost ostvarivanja kolektivnih prava. Rad se bavi izučavanjem ovih problema, kako kroz pokušaj da se sagleda neki od mogućih univerzalnih pravnih okvira koji bi bili primenjeni, tako i kroz izveštaje i primere o praksi primene postojećih pravila.