RADNIČKO AKCIONARSTVO I PARTICIPACIJA - Lakićević, Snežana (Pravni zapisi, 2017)
Tema obuhvata i analizira pojam, osnovni sadržaj i rasprostranjenost promena u oblasti upravljanja privrednim društvima. Promene se odvijaju kroz dva umnogome različita a istovremeno kompatibilna oblika: radničko akcionarstvo i participacija u upravljanju. Konstatuje se da su radničko akcionarstvo i participacija, zasnovani na jasno postavljenim ekonomskim i socijalnim ciljevima a istovremeno oslobođeni ideoloških opterećenja, već odavno prestali da budu samo predmet teorijskih rasprava i postala jedna od bitnih karakteristika stanja i odnosa u velikom broju razvijenih zemalja. Dalja analiza odnosi se na stanje u Srbiji i otvara pitanje da li bi bilo moguće da se, u sadašnjim inače nepovoljnim uslovima, uvođenjem radničkog akcionarstva i participacije aktiviraju unutrašnje snage koje bi preuzele na sebe deo odgovornosti za izlazak iz krize.