Prinudno izvršenje na osnovu javnobeležničke izvršne isprave - Milošević, Monika (Pravni zapisi, 2017)
Svedoci smo trenda tzv. dejudicijalizacije sa ciljem rasterećenja sudova. Stvaranjem ili učešćem u stvaranju izvršnih isprava, javni beležnici doprinose prevenciji vođenja posebnih postupaka radi utvrđenja, ali i radi prinudnog ostvarenja prava, čime se otklanja potreba za vođenjem kognicionih sudskih postupaka u kojima bi se utvrđivala sporna prava i tražile osnove za traženje izvršenja. Zaštita poverioca koji na osnovu izvršne javnobeležničke isprave može tražiti izvršenje i te kako nameće potrebu za javnobeležničkim ispravama kao izvršnim ispravama. Nesporno je da se time štiti i dužnik od troškova vođenja parničnog postupka. Polazeći od ovoga, autor najpre razmatra koje javnobeležničke isprave imaju svojstvo izvršnog naslova, zatim analizira uslove koji su neophodni za izvršnost javnobeležničke isprave, a sve to korišćenjem uporednopravnog, kao i egzegetskog metoda. Autor analizira i primenu javnobeležničke isprave kao izvršnog naslova u Evropskoj uniji na osnovu Uredbe o uvođenju evropskog izvršnog naslova o nespornim tražbinama u sekundarnom pravu. Najzad, autor razmatra i pravna sredstva koja se mogu primeniti protiv javnobeležničkih izvršnih isprava.