Elektronski pečat Apostille u pravu Republike Srbije - Đurđević, Snežana P (Pravni zapisi, 2016)
Konvencija o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava je najšire prihvaćena i primenjivana konvencija doneta u okrilju Haške konferencije za međunarodno privatno pravo. Međutim, u vreme donošenja Konvencije imalo se u vidu samo tada postojeće „papirno“ okruženje, pa je sa razvojem modernih informacionih tehnologija bilo neophodno prilagoditi njenu primenu novim okolnostima. Iz tog razloga je 2006. godine započet Pilot program: elektronski Apostille (e-APP) koji, s jedne strane pruža mogućnost za vođenje elektronskog registra izdatih pečata Apostille, a sa druge strane za izdavanje pečata Apostille u elektronskom obliku. Do sada je dvadeset tri države implementeralo barem jednu od ove dve komponente projekta. S obizirom da ovaj program doprinosi bržoj i pouzdanijoj upotrebi stranih javnih isprava i znatno unapređuje međunarodnu saradnju, u ovom članku razmotrena je mogućnost njegove implementacije u pravni sistem Republike Srbije.