Zakonsko uređivanje prostitucije kao socijalnog fenomena i korelacija sa kriminalitetom - Slavković, Vukan R (Pravni zapisi, 2016)
Apstrakt: U ovom radu autor razmatra jedan broj značajnih pitanja vezanih za državnu kontrolu seks industrije. Holandija je ukinula dugotrajnu krivičnopravnu zabranu bordela i prihvatila prostituciju kao legalan oblik posla. Za Ministarstvo pravde zakonska reforma bila je neophodna, jer „budući da je prostitucija prisutna kao pojava, to zahteva realističan pristup bez moralizma”. Sve do 2000. godine, prilično neobičan holandski odgovor bila je „pragmatična tolerancija” ili gedogen. Iako su bordeli zvanično ilegalni, tužilaštvo i pravosuđe postupa po slobodnom nahođenju i ne primenjuje krivično pravo sve dok se ne ugrozi javni red i mir. U Ruskoj Federaciji bavljenje prostitucijom povlači administrativnu odgovornost, dok krivični zakonik inkriminiše uvođenje, organizovanje i primoravanje na prostituciju. Do sada, samo je švedska jurisdikcija usvojila režim koji eksplicitno inkriminiše kupovinu, ali ne i prodaju seksa. Drugim rečima, samo su klijenti kriminalci, a ne i prostitutke. Švedsko iskustvo poslužilo je kao inspiracija za izmenu prava i novu sudsku praksu u drugim zemljama. Nakon što su nove odredbe stupile na snagu, nekoliko država usvojilo je slične, ali ne i istovetne mere.