DIVERZIONI KONCEPT POSTUPANJA PREMA MALOLETNIM UČINIOCIMA KRIVIČNIH DELA – OPŠTA RAZMATRANJA I OSVRT NA SRBIJU - Kovacevic, Milica D. (Pravni zapisi, 2015)
Poslednjih decenija jedna od ključnih tendencija u oblasti reagovanja na maloletnički kriminalitet odnosi se na traženje alternativa za standardni krivični postupak. Stoga je cilj ovog rada da se predstave osnovni elementi diverzionog koncepta postupanja prema maloletnim prestupnicima, uz osvrt na aktuelne prilike u Srbiji. Autorka je predstavila dominantne ideje i teorijske koncepcije na kojima počiva diverziono postupanje, te ukazala na međunarodne dokumente iz oblasti maloletničkog prestupništva koji se odnose na ovu problematiku, kao i na određene primere iz uporednog prava. Centralni deo rada je posvećen praksi u primeni vaspitnih naloga u Srbiji. Autorka je nastojala da ukratko prikaže strukturu i tendencije u primeni vaspitnih naloga, te ključne probleme koji odlikuju ovu oblast u Srbiji. Rad se završava određenim preporukama za unapređenje prakse u našoj zemlji. Ključne reči: diverzione mere, maloletni učinioci krivičnih dela, vaspitni nalozi.