NAUČNA PRIRODA JURISPRUDENCIJE DŽONA OSTINA - Vranjanac, Dušan (Pravni zapisi, 2014)
Članak se bavi pitanjem naučnog statusa pravne teorije (jurisprudencije) Džona Ostina. Nije sporno da Ostinova pravna teorija predstavlja pokušaj izgradnje jedne pojmovne discipline, ali se u nauci postavilo pitanje prirode tih pojmova; da li su oni izvedeni posmatranjem društvenih činjenica, ili analizom pozitivnopravnih propisa, ili su tvorevine ljudskog uma kroz koje se posmatra pravna stvarnost. Autor razmatra nekoliko tipičnih pokušaja u rešavanju ovog problema, da bi u zaključkuu izneo sopstveni stav o tome.