Krivičnopravno regulisanje pornografije u savremenom zakonodavstvu - Slavković, Vukan R (Pravni zapisi, 2014)
Apstrakt: Mnogo teškoća kod definisanja pornografije nastaje zbog nepostojanja konsenzusa o tome šta taj termin podrazumeva. Pornografski materijal predstavlja žene kao seksualne objekte i stoga ih može direktno ili indirektno viktimizirati. Odsustvo konsenzusa po pitanju date definicije stvara teškoće prilikom određivanja sadržaja pornografije, a budući da je internet stvorio nove mogućnosti za snimanje i distribuciju takvog materijala, pornografska produkcija je postala lako dostupna. Ova praksa predstavlja poseban izazov za krivično gonjenje i primenu zakona, jer krivična dela izvršena putem interneta često nemaju granice. Кljučne reči: pornografija, erotika, seksualna aktivnost, moral, opscenost.