O USAGLAŠAVANJU NACIONALNIH PROPISA U OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE SA PRAVOM EVROPSKE UNIJE - Zivkovic, Tatjana (Pravni zapisi, 2014)
Sektor zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji i kod nas, naročito ako se imaju u vidu obaveze Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Od marta 2012. godine, Srbija usklađuje svoje propise kao država kandidat, a poglavlje 27- životna sredina, je jedno od važnih, najzahtevnijih i najtežih poglavlja pravnih tekovina EU. U radu se, sagledavajući pravne tekovine EU (acquis communautaire), kao dokument koji se mora usvojiti i pretočiti u nacionalno zakonodavstvo, ukazuje na dosadašnju usaglašenost propisa iz oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji. Za osnov analize se uzima nekoliko kriterijuma: napredovanje u transpoziciji legislative EU, usvajanjem seta od četiri sistemska zakona, godine 2004, kao i usvajanje daleko većeg broja zakona i pratećih podzakonskih akata 2009. godine; usvojena Nacionalna strategija za aproksimaciju životne sredine; sagledavanje - analiza stanja dosadašnjeg procesa usaglašavanja nacionalnih propisa sa propisima EU; predlozi za poboljšanje procesa usaglašavanja. U zaključku analize procenjuje se da napredak u procesu usaglašavanja nacionalnih propisa sa komunitarnim EU u oblasti životne sredine, direktno zavisi od nacionalne politike, finansijskog usklađivanja, nivoa razvijenosti nacionalnih propisa i proširenja administrativnog kapaciteta.