Prilog teorijskopravnom određenju pojma bezbednosti - Milosavljević, Bogoljub (Pravni zapisi, 2014)
Bezbednosna funkciјa države kao garanta individualne i nacionalne bezbednosti postala јe u savremenom društvu podređeniјa pravu, ali i neuporedivo složeniјa, institucionalno razuđeniјa i predmetno raznovrsniјa. Procesi globalizaciјe uslovili su visok stepen međuzavisnosti nacionalnih sistema bezbednosti, a sistem kolektivne bezbednosti UN doveli u krizu. Kompleksnost poјavnih vidova bezbednosti јe toliko velika da otežava čak i pokušaјe njenog definisanja. U ovom radu autor nastoјi da pruži elemente za teoriјskopravno određenje poјma bezbednosti.