SHVATANJE ŽENSKIH PRAVA OZBILJNO: BORBA ŽENA ZA NOVI „DRUŠTVENI UGOVOR“ U POLJSKOJ - Śledzińska-Simon, Anna; Wójcik, Anna (Pravni zapisi, 2024)
Ovaj članak prati tok borbe za prava žena u Poljskoj od 1989. do danas. U njemu se tvrdi da je demokratska tranzicija uspešno oblikovala temelje liberalnog režima, ali da je od samog početka bila praćena sporazumom između vlade i Katoličke crkve koji je ograničio reproduktivna prava i doveo do vraćanja tradicionalnim rodnim ulogama. Ovaj kontekst je ključan za razumevanje tumačenja Ustavnog suda, koji je ojačao neku vrstu ugovora o rodu, nastojeći da primiri žene. Promena vlasti 2015. godine znatno je oslabila garancije vladavine prava i dodatno umanjila re- produktivna prava, što je izazvalo masovne proteste i mobilizaciju demokratske opozicije. U članku se tvrdi da svrgavanje neliberalnog režima na nedavnim parlamentarnim izborima označava početak novog društvenog ugovora u Poljskoj, u kojem se prava žena shvataju ozbiljno.