Proekološki motivisani kriminal - Matković, Aleksandar B (Pravni zapisi, 2013)
Proekološki motivisana kriminalna delatnost poslednjih decenija doživljava veliku ekspanziju. Paralelno sa tendencijom povećanja ugroženosti celokupnog ekosistema, raste i nivo svesti o neophodnosti očuvanja i sprečavanja dalje degradacije istog, pri čemu se radikalna rešenja sve više primećuju kao odabrani metod suprostavljanju remećenja balansa životne sredine. Cilj ovoga rada jeste doprinos tačnom određenju i definisanju protivpravnih aktivnosti motivisanih proekološkim pobudama, njihovo bliže predočavanje i prezentovanje na objektivnim, naučnim osnovama, te pokušaj popunjavanja praznina i ispravljanja nejasnoća primećenih u dosadašnjoj naučnoj i stručnoj praksi. U okviru predmetne studije izvode se zaključci o ukupnosti ovoga fenomena u svetlu njegove kriminalne, ali ne nužno i terorističke prirode, ističu se i sistematizuju protivpravni aspekti, te bivaju ponuđeni određeni modeli daljeg pravnog i opštedruštvenog ophođenja, uz sugestiju aktivnog praćenja i proučavanja ekokriminalnih tendencija, te razvijanja pojačane interakcije i unapređenja komunikacije između društveno-političkih i naučno-stručnih institucija, sa jedne i eko-aktivističkih organizacija, sa druge strane.