(NE)KAŽNJAVANJE GRAĐANSKE NEPOSLUŠNOSTI - Vojnović, Sava (Pravni zapisi, 2023)
Polazeći od Rolsovog koncepta građanske neposlušnosti, autor tvrdi da se ona sprovodi na opravdanim moralnim osnovama i da se mora razlikovati od svih drugih deliktnih radnji. Ona komunikabilan čin nenasilnog ukazivanja javnosti na probleme u okviru jednog sistema – čime sebi garantuje poziciju odanosti pravu, a ne suprotno. U radu se prvo analizira pojam građanske neposlušnosti, uz pitanje njene opravdanosti, kao i Dvorkinovo stanovište o tumačenju spornih pravnih normi od strane građana koji odbijaju poslušnost istim. Nakon toga se preispituju svrhe kažnjavanja koje se navode u teoriji sankcija – u svetlu primene na građansku neposlušnost, zajedno sa potencijalnim tretmanom građanske neposlušnosti od strane sudija. Autor smatra da bi trebalo ostaviti prostora za to da se u svakom konkretnom slučaju, prema proceni suda, takvim neposlušnim pojedincima ili izriču ublažene sankcije ili da se u potpunosti oslobode kazne.