POLOŽAJ I PRAVA DETETA U ISTOPOLNOJ ZAJEDNICI: EVROPSKO PRAVO I PRAKSA: EVROPSKO PRAVO I PRAKSA - Vujović, Ranka (Pravni zapisi, 2022)
Roditeljsko pravo je očigledno najspornije pitanje kod zakonskog regulisanja zajednice lica istog pola. To je i jedan od izazova koji se u ovom trenutku nalazi pred Republikom Srbijom i koji je potrebno svestrano razmotriti uoči najavljenogzakonskog uređenja istopolnih zajednica, te je ovaj rad usmeren ka tom cilju. U fokusu rada nije rasprava o tome kakoseksualno opredelјenje roditelјa utiče na kvalitet roditelјstva i dobrobit dece i da li je seksualni identitet roditelјa bitanfaktor efikasnog roditelјstva. Ovaj rad je rezultat istraživanja o tome kako se u evropskom pravnom prostoru, u državamačlanicama Saveta Evrope i Evropske unije, koje su zakonski uredile istopolne zajednice, načela jednakosti, vladavineprava i najbolјeg interesa deteta reflektuju na pravni položaj dece i uživanje prava koja proizlaze iz porodičnog života. Pored različitih stanovišta iznetih u pravnoj literaturi, u radu su prikazani ključni stavovi i najnovije odluke Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde koje imaju konkretne implikacije na potrebu usklađivanja unutrašnjih propisa i pravnu praksu u državama članicama, a dat je i kritički prikaz jurisprudencije pojedinih stranih sudova najvišeg ranga u predmetima čiji ishodi mogu značajno uticati na promenu doktrina u sudskoj praksi tih država, ali i kao inspiracija drugim pravnim sistemima.