PERSPEKTIVE RODITELJSTVA ISTOPOLNIH PARTNERA U SRBIJI: IZMEĐU POTREBA I MOGUĆNOSTI - Vlašković, Veljko; Arsić, Jelena - (Pravni zapisi, 2022)
U kontekstu aktuelnih težnji da se u Srbiji izradi i usvoji zakon kojim bi se istopolne zajednice konačno regulisale, posebno važno pitanje tiče se dejstva zasnivanja istopolne zajednice na pravni položaj deteta u takvoj zajednici. Nedavno objavljen tekst Nacrta zakona o istopolnim zajednicama nesumnjivo otvara prostor za razmatranje pojedinih rešenja kojima se uređuju prava i obaveze istopolnog partnera roditelja deteta, što je od neposrednog značaja i za ostvarivanje prava deteta u sferi porodičnih odnosa. Polazeći od odredaba sadržanih u ovom tekstu, autori u radu nastoje da sagledaju pravne mogućnosti, kao i ograničenja koja se javljaju povodom regulisanja roditeljskih dužnosti i prava deteta u pogledu istopolnih zajednica u Srbiji. U tim nastojanjima, autori polaze od relevantnog pravnog okvira kojim se uređuju porodični odnosi, te u tom smislu ukazuju i na neka moguća rešenja.