KOLIZIONOPRAVNI ASPEKTI ISTOPOLNOG REGISTROVANOG PARTNERSTVA ZAKLJUČENOG U INOSTRANSTVU: NEKOLIKO NAPOMENA IZ UGLA DOMAĆEG MEĐUNARODNOG PRIVATNOG PRAVA - Pavlović, Mina (Pravni zapisi, 2022)
Registrovano partnerstvo nije regulisano u srpskom pravnom sistemu, niti postoje specijalne kolizione norme za ovaj institut u Zakonu o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja (ZRSZ). Otuda se postavlja pitanje kolizionopravnog tretmana inostranog registrovanog partnerstva u srpskom MPP-u. U cilju pronalaska adekvatne kolizione norme radi određivanja merodavnog prava za raskid, lična i imovinska dejstva ovakvog odnosa, autorka ispituje da li je to moguće učiniti kvalifikacijom ili je pak potrebno izgraditi nove kolizione norme u skladu sa članom 2. ZRSZ-a koji uređuje popunjavanje pravnih praznina. Autorka ukazuje i na određene kolizionopravne aspekte istopolne zajednice (registrovanog partnerstva) u slučajevima sa elementom inostranosti, ukoliko se ona ozakoni u srpskom pravnom sistemu.