SEKULARNA DRŽAVA I RELIGIJSKA NEUTRALNOST - Mitrović, Petar (Pravni zapisi, 2022)
U radu se nudi kritički osvrt na stavove Marka Božića, iznete u ranijim brojevima Pravnih zapisa, na temu principa sekularnosti države. Autor se najpre kritički osvrće na tezu o nespornosti sekularnosti i argumentuje da se Božiću može uputiti prigovor takozvanog konceptualnog imperijalizma, a potom se kritički osvrće na predloženu teoriju i iz nje izveden koncept sekularnosti koji se zasniva na ideji „jednakosti u slobodama”. Autor tvrdi da: (a) predloženi koncept sekularnosti ima nekoliko inherentnih mana; (b) metapravnu teoriju sekularnosti – Božićevu ili bilo koju drugu – nije opravdano smatrati polaznom osnovom pri tumačenju ustavne sekularnosti; (c) predloženi koncept sekularnosti ne može da bude koristan za tumačenje ustavne sekularnosti jer je u očiglednoj i dubokoj nesaglasnosti sa pozitivnim pravom.