PREJUDICIONO PITANJE KAO SPOREDNI PREDMET UPRAVNOG POSTUPKA - Stevandić, Danilo (Pravni zapisi, 2022)
U ovom radu obrađena je pravna ustanova prejudicionog pitanja u upravnom postupku, sa posebnim osvrtom na nova zakonska rešenja u Republici Srbiji. Posle uvodnih izlaganja o glavnom predmetu i sporednim predmetima upravnog postupka, u drugom delu rada su date osnovne terminološke napomene i određen je pojam prejudicionog pitanja. U trećem delu rada učinjen je kraći osvrt na modele rešavanja prejudicionog pitanja u uporednom pravu, a u četvrtom delu je analizirana ustanova prejudicionog pitanja u pozitivnom zakonodavstvu Republike Srbije, upravnoj i sudskoj praksi i pravnoj nauci. Autor zaključuje da prejudiciono pitanje, kao jedno neraspravljeno pravno pitanje izvan nadležnosti postupajućeg organa uprave, predstavlja sporedni predmet upravnog postupka od čijeg rešenja zavisi odluka o glavnom predmetu upravnog postupka (upravnoj stvari). Termin „prethodno pitanje” ne može se smatrati sinonimom pravnog izraza „prejudiciono pitanje”, a termin „incidentalno pitanje” može biti njegov sinonim ako se koristi u užem smislu. Rešenja novog Zakona o opštem upravnom postupku o obaveznom prekidu postupka radi rešenja prejudicionog pitanja doprinela su učvršćivanju načela o podeli vlasti i pravila o apsolutnoj stvarnoj nenadležnosti.