Belgija v. Senegal- Granice tumačenja Konvencije protiv torture - Filipović, Milica (Pravni zapisi, 2013)
Sa aspekta Međunarodnog prava ljudskih prava primena Konvencije protiv torture i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka je izuzetno značajna. Taj značaj je još jednom nedvosmisleno potvrdio Međunarodni sud pravde u sporu između Belgije i Senegala podvlačeći važnost poštovanja njenih odredbi za države ugovornice. U radu će autorka pokušati da analizom presude utvrdi na koji način MSP tumači odredbe Konvencije protiv torture i kakve će efekte ova presuda imati na buduće slučajeve pred MSP. Sa jedne strane, glavni akcenat u radu je stavljen na zasnivanje dopuštenosti zahteva Belgije na osnovu obaveza erga omnes partes koje proizilaze iz Konvencije protiv torture. Dok je sa druge strane centralno pitanje rada sam predmet spora- obaveza aut dedere aut judicare i njegova analiza u svetlu presude, ali i međunarodnog običajnog prava.