PRAVO NA MIRNO UŽIVANJE IMOVINE I ZAŠTITNA MERA ODUZIMANJE GOTOVOG NOVCA U PRAKSI USTAVNOG SUDA SRBIJE: IZVESNA NEIZVESNOST - Korhecz, Tamás (Pravni zapisi, 2020)
Jedan vid mešanja države u pravo na imovinu predstavlja oduzimanje gotovog novca koji nije prijavljen na državnoj granici, uz izricanje novčane kazne u prekršajnom postupku. Sankcionisanje prometa neprijavljenog gotovog novca preko granice Evropske unije u državama članicama Unije nije jednoobrazno uređeno, ali postoji tendencija ujednačavanja kontrole prometa gotovog novca i sankcija za povredu pravila. U praksi Evropskog suda za ljudska prava uočavaju se dovoljno precizni kriterijumi za razlikovanje dozvoljenog od nedozvoljenog zadiranja države u pravo na uživanje imovine u slučaju sankcionisanja neprijavljenog prometa gotovog novca preko državnih granica. U Republici Srbiji, fizička lica se često obraćaju Ustavnom sudu tražeći zaštitu ljudskih prava zbog primene zaštitne mera oduzimanja gotovog novca u slučaju takozvanih deviznih prekršaja. Cilj ovog rada je da kritički analizira praksu Ustavnog suda u rešavanju takvih predmeta i ukaže na njenu neujednačenost i nedoslednost. Pored toga, posebno će se istaći da Ustavni sud nedovoljno precizno i nedosledno primenjuje relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava, iako se u svojim odlukama na nju redovno poziva.