PRAKTIČNE POSLEDICE OPREDELJENJA ZA BINARNU ILI KONTINUUM TEORIJU PO RAZVOJ KORPORATIVNOG PRAVA U EVROPSKOJ UNIJI I SRBIJI - Mijatović, Marija D (Pravni zapisi, 2019)
Pitanje pravca razvoja korporativnog prava, kako u Evropskoj uniji tako i u Srbiji, jeste pre svega pitanje opredeljenja između različitih regulatornih sredstava. Stoga je cilj autora ovog rada da obrazloži  instrumentalne posledice koje proizilaze iz zauzimanja stavova tzv. binarne teorije, ili s druge strane, kontinuum teorije. Prema binarnoj teoriji, kontroverznom pojmu mekog prava (engl. soft law) odriče se pravna snaga, te mu se s normativnog aspekta ne pridaje dovoljan značaj, niti se promoviše njegova veća upotreba. S druge strane, kontinuum teorija dozvoljava utemeljenje soft law propisa kao pravne kategorije, te se na nju nadovezuje hibridna teorija prema kojoj je od suštinske važnosti kombinovanje tvrdog prava (engl. hard law) i soft law akata. U Evropskoj uniji već postoji tradicija primene hibrinog pristupa u korporativnom pravu, dok je u Srbiji potrebno dalje promovisati njegov potencijal, posebno s obzirom na neophodnost unapređenja korporativne prakse i u uslovima procesa harmonizacije domaćeg prava sa komunitarnim pravom. Ključne reči: korporativno pravo, binarna teorija, kontinuum teorija, hibridna teorija, meko pravo, korporativno upravljanje.