AUTONOMNA UREDBA: TEORIJSKOPRAVNO ODREĐENJE I POZITIVNOPRAVNI OKVIRI - Stevandić, Danilo (Pravni zapisi, 2018)
Apstrakt: U ovom radu je obrađen problem autonomne uredbe sa istorijskopravnog, teorijskopravnog i uporednopravnog stanovišta. Nakon uvodnih napomena o procesu jačanja izvršne vlasti u novovekovnoj državi, prvo je analiziran pojmovno-terminološki okvir autonomne uredbe, a zatim je određeno njeno mesto u okviru postojećih teorijskih klasifikacija. U trećem i četvrtom delu rada prikazani su rezultati istorijskopravnog i uporednopravnog uvida u problem autonomne uredbe, sa posebnim osvrtom na ustavna rešenja u Francuskoj i Republici Srbiji. Autor zaključuje da autonomna uredba u teorijskopravnom i pozitivnopravnom smislu predstavlja posebnu vrstu uredbe koja u modernoj državi ima znatno skromniji domašaj u odnosu na uredbe koje se donose na osnovu zakonskog ovlašćenja.   Ključne reči: autonomna uredba, ustavna uredba, organizaciona uredba, policijska uredba, administrativna uredba, pravna uredba, uredbodavni domen, zakonski domen, zakon.