ZABRANA PLAGIRANJA I PRAVO CITIRANJA U NAUCI - Vodinelić, Vladimir (Pravni zapisi, 2015)
U prvom delu porede se različita značenja izraza plagijat i različita uređenost plagijata u ličnom pravu, pravu o nauci i autorskom pravu. Autor smatra da su u autorskom pravu „plagijat” i „zabrana plagiranja” korisni pojmovi, mada ne i neophodni. Predlaže širu od rasprostranjene definicije plagijata, kao kombinaciju sedam elemenata, čije ispunjenje je ogrešenje o zabranu plagiranja i povreda prava autora, a izaziva autorskopravnu reakciju. Pojedinačno analizira svaki od sedam elemenata plagijata. Takođe analizira i svaki od sedam uslova za dopušteno citiranje, čije nepoštovanje od strane lica koje u svoje delo preuzima delove tuđeg autorskog dela uvek predstavlja povredu autorskog prava, nekada i u vidu plagijata, a uvek izaziva pravnu reakciju. Obrađuje i pitanje pravne prirode prava citiranja. U drugom delu rada autor na primeru jednog udžbenika, u koji su preuzeti delovi drugih autorskih dela, pokazuje da li se radi o vršenju prava citiranja ili ogrešenju o zabranu plagiranja. Ključne reči: plagijat, zabrana plagiranja, citat, pravo citiranja, sastojci plagijata, sastojci dopuštenog citata, pravna priroda prava citiranja, nauka, analiza konkretnog slučaja.