DEJSTVO RASKIDA UGOVORA NA DOSPELU UGOVORNU KAZNU ZA ZADOCNJENJE U SRPSKOM PRAVU - Karanikić Mirić, Marija (Pravni zapisi, 2026)
U radu se ispituje da li poverilac gubi pravo na dospelu ugovornu kaznu za zadocnjenje ako raskine ugovor zbog neispunjenja. Zakonom nije propisano da to pravo prestaje samim raskidom. Iako je ugovorna kazna akcesorna u svome nastanku, o dospeću ona poprima karakter samostalnog potraživanja. Na to upućuju sistemsko tumačenje zakonskih odredaba, pravna doktrina, shvatanja sudova, primeri iz uporednog prava i funkcija ugovorne kazne u poslovnoj praksi. Kao što raskid zbog neispunjenja ne utiče na dospele iznose zatezne kamate i naknade štete, tako ne utiče ni na dospeli iznos ugovorne kazne za zadocnjenje, već samo sprečava njegovo povećavanje. Suprotno rešenje narušilo bi sistemsku povezanost pravnih posledica docnje i stavilo poverioca pred izbor između raskida radi povraćaja onoga što je već dao po osnovu ugovora i očuvanja prava na ugovornu kaznu.
Keywords: ugovorna kazna; zadocnjenje; raskid; Zakon o obligacionim odnosima; dospela potraživanja