EKONOMSKA TEORIJA O VREDNOSTI LJUDSKOG ŽIVOTA: PRILOG DEBATI O EUTANAZIJI - Begović, Boris (Pravni zapisi, 2026)
Rad ima za cilj da ispita odnos ekonomske teorije prema vrednosti ljudskog života, tražeći odgovarajući analitički okvir koji može dati relevantan doprinos debati o eutanaziji, usredsređeno na njen pravni status, u radu određen kao „dobrovoljno potpomognuto umiranje“, naročito u pogledu ključnih spornih pitanja u toj debati. U radu se razmatraju tri ekonomska modela vrednosti ljudskog života: model vrednosti statističkog života, model objektivne vrednosti ljudskog života i model subjektivne vrednosti ljud- skog života. Ovi modeli su ocenjivani prema svojoj pogodnosti da pruže relevantne ulazne podatke za debatu o eutanaziji, i samo je model subjektivne vrednosti prošao vrednovanje. Najznačajniji doprinos tog ekonomskog modela jeste preporuka da bi samo „dobrovoljna eutanazija“ trebalo da bude legalizovana kao krajnja mera, uz strogo regulisan i zakonom detaljno propisan postupak odlučivanja i sprovođenja. U radu se nude smernice za odgovarajuću pravnu regulativu, kao i smernice za dalja istraživanja.
Keywords: eutanazija; ekonomska valorizacija ljudskog života; vrednost statističkog života; objektivna vrednost ljudskog života; subjektivna vrednost ljudskog života; legalizacija; dobrovoljno potpomognuto umiranje; pravna regulativa